Статия в Mediapool.bg: Депозитите в банките с ръст от 6 млрд. лв за година при нулеви лихви

25.03.2021

Mediapool
Mediapool

Депозитите в банките са се увеличили чувствително през кризисната заради пандемията от Covid-19 2020г. Спестяванията на домакинствата и неправителствения сектор в банките у нас бележат ръст от 11.3% или 6.3 млрд. лв. към февруари 2021г., сочат данните на Българска народна банка (БНБ).

Това е чувствителен скок в тежката ситуация, в която много бизнеси се наложи временно да спрат или ограничат работата си. За сравнение, в годината на растеж преди пандемията (февруари 2021г. спрямо февруари 2020г.) ръстът на депозитите бе по-нисък – около 8%.

Ръстът на спестяванията е и в условията на нулеви лихви по депозитите, които на практика не могат да съхранят стойността на парите заради инфлацията и таксите.

Депозитите на домакинствата в банките достигат 62.5 млрд. лв. към края на февруари тази година, става ясно от данните. За сравнение, кредитите на гражданите и НПО са 25.8 млрд. лв.

Фирмите държат в банките у нас над 29 млрд. лв., което е с 13.3% повече в сравнение в февруари 2020г.

Кредитите за неправителствения сектор са 65.9 млрд. лв. и на годишна база се увеличават с 4.1%, съобщи още БНБ в паричната статистика.

При фирмите ръстът е 2.6% и в края на месеца отпуснатите заеми достигат 35.8 млрд. лв.

Увеличението при кредитите за домакинствата на годишна база е 6.3%. Жилищните заеми отчитат ръст от 11.3%, а потребителските – 4.8%.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със SUPER ИМОТИ, за да получиш разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"