Архитектурна разходка в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

02.01.2020

podtepeto.com
podtepeto.com

Опознайте някои от най-ярките образци на българския архитектурен модернизъм под тепетата

В последният работен ден преди коледните празници екипът на Под тепето си подари 2,5 часа незабравимо изживяване – Архитектурна разходка из древния и вечен град.

Сърдечно благодарим на фондация Български архитектурен модернизъм и председателите ѝ Теодор Караколев и Васил Макаринов, за новите, вдъхновяващи неща, които научихме от тях за града, хората му и архитектурата между двете войни. Тео и Васко успяха да накарат 50 човека да се почувстват като туристи в Града под тепетата.

Това не е първият тур, който те водят, но определено не трябва и да е последният. Оказа се, че доста голяма част от жителите на Пловдив се вълнуват от сградите и тяхната история, а сме сигурни, че това ще е интересно и на туристите.

Няма да издаваме всичко, само част от акцентите в тура.

Централни градски хали

ул. Райко Даскалов

архитекти: Елена Варакаджиева, Генчо Скордев, Петко Цветков

Сградата се нарежда сред най-изявените обекти на индустриалната архитектура в Пловдив. Историята около построяването им започва от първата половина на 1930-те, когато се появяват няколко проекта за зданието, което ще заеме мястото на вече обявения за разрушаване Куршум хан. През 1935 г. е изготвен проектът на софийските архитекти Варакджиева, Скордев и Цветков, а реализацията му започва през 1936-1937 г. Идеите на модерната архитектура са реализирани както чрез третирането на фасадата, така и с дизайна на вътрешността на търговската зала. Те са действащи като търговски център и до днес и спокойно може да разгледате конструкцията.

Стайновата къща

Таксим тепе

архитект: Светослав Грозев

Други ярки образци от епохата може да видите, заставайки в самия център на площад Римски стадион. Всъщност там е като една пресечна точка, в която да се насладите на елементи от ар деко и модернистичната архитектура. Поглеждайки на изток и нагоре няма как да пропуснете великолепната бяла сграда, популярна сред пловдивчани, като „Баухаус“-а на тепето. Тя дълги години бе изоставена но преди малко повече от година претърпя ремонт. Сградата е един от най-ценните обекти на архитектурния модернизъм у нас, а този стил е особено чувствителен към пропорциите в обемите на дадена сграда, тъй като обикновено това е основното, с което тази архитектура работи – поради липса на детайли и орнаменти. Шедьовърът на архитект Светослав Грозев е сред малкото пловдивски сгради с плосък покрив от периода, като впечатляваше и с други детайли – някои от тях запазени, други обаче вече унищожени.

Къща на д-р Блага Семова-Иванчева

ул.Антим I

архитект: Асен Семов

Сградата напълно отговаря на времето на настъпването на архитектурата на модернизма през последните години на 1920-те. Характерни за периода са гладките стени, хоризонталните первази на прозорците и с разработка около и по самата входна врата в духа на ар деко. Интересни са и запазените до момента щори, отличителни също за стила.

Къща на Никола Каишев

ул. Антим I

архитект: Светослав Грозев

Теренът, върху който е изградена, е с много голяма денивелация и неправилна форма. Затова сградата е проектирана чрез използване на някои похвати от възрожденската архитектура – триъгълни еркери например. Характерно е още оформлението около входната врата, а и прозорците – двукрили и групирани в ленти посредством общи перваз и корниз.

Каишеви и Светослав Грозев избрали интериора на къщата на Сахат тепе по чуждестранни каталози

Собствена къща на арх. Стойко Стойков

ул. Ангел Букорещлиев

През средата на 1920-те години в архитектурата на Пловдив в голяма степен се наблюдава изява на ар деко стила. Собствената къща на арх. Стойко Стойков е един от най-ясните образци – асиметрична композиция, издължаване във височина и стъпаловиден завършек на куловидния обем.

Кино Балкан

Кино Балкан и прекрасните му интериори (СНИМКИ)

ул. Княз Александър

арх. Константин Панайотов

Съдържатели на киното от откриването му до национализацията след 1944 г. са двамата кинодейци – Кирил Петров и Лука Тодоров. Останалата част на сградата е засмиелна като доходно здание – магазини и офиси. Оригиналният ѝ вид е с плосък покрив – тераса, но днес поради много намеси трудно можем да я отнесем към образците на модернизма. Офисната част може да бъде свободно разгледана, а в Под тепето също имаме специална статия, посветена на култовото място за срещи на пловдивчани.

Вижте всички оферти от портфолиото на Super Имоти в град Пловдив!

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаеш да използваш информацията в тази статия, моля свържи се със SUPER ИМОТИ, за да получиш разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Вие премахнахте този имот или селекция от списъка "Любими имоти"